Ny information – täckhundslista

Till er hanhundsägare vars hundar finns med på täckhundslistan!

Nu är det hög tid att förnya klubbens täckhundslista. Hjälp tikägarna att få täckhundslistan mer informativ. De kriterier som gäller för att stå med på listan är att hunden är godkänd vallhund (får eller nöt) och att den har HD-grad A eller B. För att användas i avel gäller för övrigt SKK’s grundregler (se t ex SKK’s skrift ”Avel 2013”).

De nyheter vi har tänkt oss är:

  • Vi vill gärna ha en bild på din hund till täckhundslistan.
  • Vi vill också gärna att du skickar in en film på din hanhund som visar hundens arbetssätt på nöt eller får och som kan vara till hjälp för den tikägare som letar täckhund. Filmen bör inte vara längre än tre minuter och visa t ex ett hämt, lite fösning/fråndrivning samt närarbete. Vi föreslår att du lägger din film på YouTube och skickar oss en länk till filmen. Döp filmen - Working kelpie och hundens registrerade namn så att den blir sökbar. I anteckningsfältet på filmen får du gärna skriva hundens härstamning.
  • Slutligen vill vi att du skickar in en kort beskrivning över din hanhund (både styrkor och svagheter). Ta gärna med information om hur stor besättning hunden arbetar på samt djurslag. Beskriv också vilken typ av hund du har. Exempel: Putte arbetar dagligen med 200 får av gotlandsras. Putte är en drivande hund som tycker om att flytta flockar men Putte har också en stark balanskänsla. Han är en stark hund och flyttar även de mest envisa djur. Putte kräver en "fast hand" och har inga naturliga utgångar.

Skicka foto, filmlänk och beskrivningen över din hund till vår hemsida: maria.nyberg@vxa.se

 

Eftersom det inte är säkert att du, trots att din hund uppfyller klubbens kriterier (godkänt VP och friröntgade höfter), vill att din hund står med på täckhundslistan kommer fortsättningsvis varje hanhundsägare själv att få kontakta avelsrådet och meddela att han/hon vill ha med sin hund på täckhundslistan.

Det är också varje hanhundsägares ansvar att meddela avelsrådet då en hund som finns med på listan inte längre ska stå kvar.

Tack för att du hjälper oss i vårt arbete.

Vänliga hälsningar, Susanne Gustafsson (Sussi@norrdal.se, tel: 070/521 86 63 ) David Williams (Williams.slattakra@telia.com, tel: 0435-44 08 05)